Wyjątkowy smak świeżych owoców bez względu na datę widniejącą w kalendarzu: Teraz to możliwe.

Owoce umieść w cedzaku, a w następnej kolejności opłucz kilkukrotnie pod zimną, bieżącą wodą. Nie namaczaj ich ani nie zostawiaj w wodzie, ponieważ przy okazji wypłuczesz z nich cenne witaminy i związki. Z owoców usuń pestki lub gniazda nasienne.

Nie rozdrabniaj ich i jeśli nie ma takiej potrzeby, najlepiej zrezygnuj z pomysłu obierania ich. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Umieść owoce w osuszonym słoiku, a następnie zalej je wrzątkiem, pozostawiając ok. 2 cm poniżej gwintu.

W dalszym etapie wodę, którą wcześniej wlałeś do słoików, przelej do garnka i zagotuj ją. W międzyczasie do owoców dodaj cukier puder. Na 1000 ml słoika powinny być to ok 2 łyżki cukru. Oczywiście ilość cukru jest uzależniona od tego, jak słodkie są zebrane przez nas owoce, ale też i osobistych preferencji.

Przegotowaną wodę ponownie umieść w słoikach. Słoiki zakręć porządnie nakrętkami i ustaw do góry dnem. Zawiń w koc i trzymaj je w nich do czasu, aż wystygną, a na końcu zanieś w chłodne miejsce. Pomieszczenie, w którym przechowujemy słoiki, powinno być pozbawione światła, a temperatura nie przekraczać 12 stopni Celsjusza.

Zimą dostęp do owoców jest ograniczony, a przecież to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika. Owoce przygotowane w prezentowany przez nas sposób sprawia, że nie tylko zachowują one długo świeżość, ale również są bardzo smaczne i zdrowe.

Czytaj dalej