Pamiętaj, że owoce muszą być dojrzałe, jędrne i dobrej jakości. Pod żadnym pozorem nie wybieraj takich, które mają jakiekolwiek oznaki gnicia, pleśni, czy są zarobaczone – nie będą się nadawać! Wysterylizuj słoiki. Najpierw umyj je ciepłą wodą z płynem do naczyń*, a następnie włóż na 10 minut do miski lub zlewu wypełnionego wrzątkiem w taki sposób, aby je przykrył.
Słoiki nie powinny się podczas tego procesu ze sobą stykać. Nakrętki natomiast gotuj przez 10 minut w garnku. Słoiki można również sterylizować w piekarniku, mikrofalówce, zmywarce, czy za pomocą spirytusu. My prezentujemy babciną metodą, ale niezależnie od tego, na jaką się zdecydujesz, z całą pewnością będzie ona równie skuteczna.
*Umycie słoików w ciepłej wodzie przed włożeniem ich do wrzątku jest bardzo ważne, ponieważ zapobiegnie ich ewentualnemu pęknięciu podczas wyparzania.
Last Updated on 23 sierpnia 2022 by admin