Pyszne zdrowe sałatki z marchwią – już nie martwię się że przytyję. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.

Marchew to warzywo cenione ze względu na wspaniały smak oraz bogactwo składników mineralnych i witamin. Regularne spożywanie marchewki pomaga obniżać poziom cholesterolu, niweluje ryzyko powstania miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Marchew wzmacnia układ odpornościowy oraz dba o zdrowy i promienny wygląd skóry. Idealnym sposobem na wykorzystanie marchewki są surówki. Są wyśmienitym dodatkiem do obiadów i dań na ciepło. Mogą też stanowić ciekawą przekąskę.

Poniżej wybraliśmy dla Ciebie smaczne i zdrowe przypisy na surówki z marchewką.

Z dodatkiem oleju lub jogurtu naturalnego witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) zawarte w marchii będą lepiej przyswajalne. Nie czekaj zatem, wybierz swoją ulubioną surówkę i przygotuj ją razem z nami.

Zaczynamy!

Surówka z marchewki z dodatkiem jajka

Składniki:

  • 5 średnich marchewek,
  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • wybrane zioła,
  • 1 szczypta soli.

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na cienkich oczkach tarki. Jajka kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tej samej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy, solimy i dodajemy jogurt naturalny lub kwaśną śmietankę. Składniki łączymy i podajemy z dodatkiem wybranych ziół (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku).

Surówki z marchwi i kapusty 

Składniki:

  • 2 średnie marchewki,
  • ćwierć główki białej kapusty,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Kapustę siekamy drobno, solimy i mieszamy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z solą i pieprzem.

Surówka na słodko z marchewki i rodzynek  

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 100 gramów jogurtu naturalnego,
  • odrobina cynamonu.

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 5-10 minut. Marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód, sok  z cytryny, cynamon i jogurt naturalny. Dodajemy do rodzynek i marchewki.

Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przygotowaną surówkę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, a następnie podajemy na stół.

Surówka francuska

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchwie,
  • 2 jabłka,
  • 3 jaja ugotowane na twardo,
  • ćwierć cebuli,
  • 100 gramów twardego sera,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kefir do smaku.

Przygotowanie:

Jaja, marchew i jabłka obieramy i ścieramy osobno na tarce. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Cebulę siekamy. Aby wyeliminować jej gorzki smak przelewamy ją wrzącą wodą, a następnie na ok. 3 minuty zanurzamy w zimnej wodzie. Przecedzamy przez drobne sitko.  Ser ścieramy na tarce.

Warzywa układamy warstwami w kolejności: cebula, jabłko, jajko, marchew z czosnkiem, ser. Powtarzamy warstwy aż do skończenia się składników. Polewamy jogurtem naturalnym lub kefirem. Wkładamy surówkę do lodówki na ok. 1,5 godziny.

Te pyszne, lekkie i odżywcze surówki powinny stać się stałym elementem Twojej codziennej diety! Są niskokaloryczne, a wysoka zawartość cennych składników odżywczych sprawi, że poprawisz swoje samopoczucie i odporność. Smacznego!