Sałatka Z Kiełbasą I Kukurydzą. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Sałatka z kiełbasą i kukurydzą – sposób przygotowania

Sałatki nadają się nie tylko na letni stół, choć tak cieszą nas najbardziej. Dobroczynność dużej ilości chrupiących warzyw uzupełnionych gotowanymi jajkami, pikantną wędzoną kiełbasą oraz odrobiną majonezu i dressingu musztardowego uzupełni nasz organizm w niezbędne witaminy, a to praktycznie o każdej porze roku. To, co właśnie opisaliśmy, to krótki opis sałatki, która jest po prostu fantastyczna. Spróbuj też!

Składniki

  • wędzona kiełbasa – 200 gr
  • ogórek – 1 szt
  • jajka – 3 szt
  • kukurydza w puszkach – 200 gr
  • zielona cebula – 50 gr
  • gałązka pietruszki – 30 gr
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • majonez – 2 łyżki
  • sól i mielony czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie

Przede wszystkim ugotuj jajka na twardo. Aby żółtko było wystarczająco twarde, zaleca się gotowanie ich przez około 7 do 10 minut. Podczas gdy jajka się gotują, umyj ogórek, zieloną cebulę i pietruszkę i wszystko dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Ogórka pokrój w długie paski i w ten sam sposób pokrój wędzoną kiełbasę. Wsyp oba do dużej salaterki.

W tym czasie jajka powinny być gotowe. Odcedzamy z nich wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Zieloną cebulę i pietruszkę posiekać nożem na mniejsze kawałki i wrzucić do salaterki z kiełbaskami i ogórkiem. Wysterylizowaną kukurydzę odsączyć z lakieru i dodać do pozostałych składników.

Na koniec obierz schłodzone jajka, przekrój je na pół i pokrój w plastry ostrym nożem lub krajalnicą do jajek. Jeśli żółtko pęknie, nie ma to żadnego znaczenia.

Odmierz majonez i musztardę do małej miski. Dodaj do nich sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polać składniki w salaterce i wszystko dokładnie wymieszać, tak aby sos pokrył wszystkie składniki sałatki.

Sałatkę możesz podać od razu lub schłodzić jeszcze trochę w lodówce. Smacznego.

Copy