Podstawowy przepis na roladkę biszkoptową: Łatwe zawijanie, gwarantujemy, że nie pękną!

Chcę podzielić się z Tobą fantastycznym przepisem na biszkoptową roladkę. Odkryłam go rok temu i od tamtej pory używam tylko tego przepisu. Nie wyobrażam sobie teraz choć jednego weekendu bez tej przepysznej, domowej roboty rolady.

Potrzebujesz:

  • 6 jajek
  • 120 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • nadzienie (opcjonalnie):
  • bita śmietana
  • ulubione owoce
  • na górę:
  • cukier puder, czekolada lub dżem

Przygotowanie:

Ubij białka na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj żółtka i dokładnie ubij. Na koniec dodaj mąkę i ręcznie wymieszaj masę trzepaczką. Rozłóż ciasto na kartce papieru i upiecz w nagrzanym piekarniku. Piecz w 180 stopniach przez około 7-10 minut .

Po upieczeniu ostudź. Zdejmij papier, posmaruj ciasto kremem, ułóż owoce i zwiń w roladę.

Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Życzymy smacznego!