Hiszpańskie rolady według mojej babci – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Szukasz czegoś bardziej świątecznego na niedzielny obiad?

W takim razie wypróbuj przepis babci na hiszpańskie rolady. Miękka wołowina, w której kryją się inne pyszności, po prostu rozpływa się na języku.

Składniki

  • 4 grillowane plastry lub udka
  • sól i pieprz
  • musztarda
  • 1 jajko na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 małe kiełbaski
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 3 duże cebule
  • kawałek bekonu
  • boczek pod mięsem
  • smalec

Proces przygotowania

Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, natrzeć musztardą z jednej strony. Kiełbaski i ogórki kroimy na pół, cebulę w plastry, jajko na twardo i marchewkę w 1/4, boczek w plastry. Na każdym plastrze mięsa połóż pół kiełbasy i ogórka, plaster cebuli, 1/4 jajka, marchewkę i plaster boczku.

Zawijamy mięso i mocno ściągamy, możemy użyć sznurka spożywczego. W rondelku rozpuszczamy pokrojony w kostkę boczek i odrobinę smalcu, dodajemy ptaszki, które smażymy i wyjmujemy. Następnie do ciasta dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor, wkładamy ptaki z powrotem i zalewamy bulionem lub gorącą wodą.

Wkładamy je przykryte pokrywką do piekarnika i pieczemy około 1-2 godzin w zależności od potrzeb. W trakcie pieczenia przewracamy ptaki na drugą stronę i dolewamy bulionu lub wody. Wyjąć miękkie ptaki i postawić zapiekankę na kuchence i zredukować sos o połowę, w razie potrzeby zagęścić trochę zwykłą mąką i zagotować. Podawane z ryżem gotowanym na parze lub kluskami ziemniaczanymi.

error: Treść zabezpieczona !!