Roladki z twarogu. Warto zapisać ten przepis.

Zawijane bułeczki z twarogu – sposób przygotowania

Czy lubisz piec? A czy Wy robiliście już bułeczki z twarogiem? Jeśli nadal nie odważysz się spróbować tego rodzaju ciasta, to dziś jest odpowiednia okazja, aby przełamać tę barierę. Przedstawiamy przepis na świetne, łatwe, szybkie i pyszne bułeczki z twarogiem, które przygotują nawet początkujący i które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Przyjdź i przekonaj się, jak łatwo upiec te bułeczki z twarogiem.

Ciasto

  • zwykła mąka – 250 gr
  • cukier – 100 gr
  • twaróg – 180 gr
  • mleko – 100 ml
  • olej słonecznikowy – 50 gr
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – 1 szczypta
  • esencja waniliowa – do smaku

Nadzienie

  • twaróg – 200 gr
  • cukier – 2 łyżki
  • skrobia – 1 i pół łyżki
  • cukier puder – w razie potrzeby

Przygotowanie

Co najmniej pół godziny przed przygotowaniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki i pozwól im nabrać temperatury pokojowej. Ułatwi ci to pracę z nimi, a konsystencja ciasta, które z nich zrobisz, będzie lepsza.
Najpierw przygotuj ciasto. Twarożek przełożyć do głębokiej miski, dodać cukier i esencję waniliową i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Możesz użyć elektrycznego ubijaka. Następnie dodaj jeden decylitr mleka i pół decylitra oleju słonecznikowego do mieszanki i ponownie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj zwykłą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a następnie wymieszaj tę mieszaninę z mieszanką twarogową.

Zagnieść mikserem, robotem lub ręcznie na miękkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Jeśli wręcz przeciwnie, jest gęsty, rozcieńcz go mlekiem. Odłóż wyrobione ciasto na bok i przykryj folią spożywczą na 20 minut.

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj wszystkie wymienione składniki i dokładnie je wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować wałkiem na placek o grubości około pół centymetra.

Następnie pokroić ciasto na mniejsze prostokąty. Na brzeg każdego nałożyć łyżkę nadzienia i zwinąć w rulon. Rozłóż przygotowane w ten sposób bułeczki na blasze do pieczenia i piecz przez 30 do 40 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

error: Treść zabezpieczona !!