Pieczone roladki wieprzowe. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Pieczone roladki wieprzowe – sposób przygotowania

W plastry wieprzowiny można zwinąć wspaniałe nadzienie z grzybami i nadziać je na szaszłyki. Piecze się je na jednym arkuszu z ziemniakami, które następnie podaje się jako dodatek.

Składniki

  • plastry wieprzowe – 1 kg
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • ziemniaki – 6 szt
  • cebula – 1 szt
  • marchewka – 1 szt
  • pieczarki – 4 szt
  • Przyprawy prowansalskie – do smaku
  • olej – w razie potrzeby
  • przyprawa do ziemniaków – do smaku

Przygotowanie

Plasterki wieprzowiny cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić na 30 minut. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na grubej tarce i pokrój pieczarki w kostkę. Wrzuć cebulę i marchewkę na patelnię z odrobiną oleju i smaż przez chwilę. Następnie dodać pieczarki, posolić, doprawić ziołami prowansalskimi i smażyć wszystko do miękkości. Następnie pozwól mieszaninie ostygnąć.

Ziemniaki obrać i pokroić w większe frytki. Ułożyć je na blasze, dodać trochę oleju, posolić, doprawić przyprawą do ziemniaków i wymieszać. Część schłodzonej mieszanki nałożyć na plastry mięsa, a następnie zwinąć. Powstałe roladki nawlecz na dwa patyczki do szaszłyków lub igły do ​​grillowania.

Umieść nadziane na szaszłyki bułki na tacce ziemniaczanej. Przykryj je wilgotnym papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 40 minut. Następnie zdjąć folię i papier i piec jeszcze 10 minut.

Gotowe mięso podawaj z ziemniakami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!