Rolada z kurczakiem w butelce na świąteczny stół – nie przegap przepisu, w sklepie po prostu tego nie kupisz.

Domowa rolada z kurczaka to idealny dodatek na kanapkę zamiast kiełbasy czy szynki. Sprawdzi się też doskonale jako przystawka na świątecznym stole.

Proste składniki tworzą apetyczne i genialnie smaczne danie. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a jednocześnie bardzo oryginalny, przekonaj się sama! Najważniejsze: sycące, smaczne i nieskomplikowane !!!

Składniki:

  • Kurczak – 1 sztuka;
  • Orzechy włoskie – 100 gramów (opcjonalnie);
  • Żelatyna – 30 gramów;
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól i przyprawy – do smaku

Przygotowanie:

Do tej rolady możesz użyć całego kurczaka lub ugotować filet (jeśli lubisz chude mięsko). Ponadto mięso możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować, dzięki czemu wywar jest przezroczysty (z warzywami i ziołami) lub udusić, jak w mojej wersji.

Włóż mięso na patelnię bez dodawania tłuszczu! Postaw na małym ogniu i zacznij dusić kurczaka. Posól i pieprz mięso, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryj i dalej duś na wolnym ogniu. W międzyczasie rozcieńcz żelatynę w ciepłej wodzie. Musi całkowicie się rozpuścić.

Kiedy mięso będzie gotowe (duszone we własnym soku powinno być nie więcej niż 35 minut na małym ogniu), pozwól mu ostygnąć i oddziel mięso od kości. Następnie wymieszaj z rozcieńczoną żelatyną i płynem pozostałym z duszenia, wlej składniki do pustej, plastikowej butelki i włóż do lodówki, aż całkowicie zastygnie.

Możesz dodać np. orzechy i podsmażoną cebulę do mięsa. Tak więc, gdy rolada jest gotowa, delikatnie przetnij butelkę i wyjmij ją. Gotowe!

Domową roladę z kurczaka w butelce można przygotować z różnymi dodatkami: orzechami, warzywami, groszkiem lub kukurydzą, a także ziołami, a nawet innym mięsem.

Smacznego dla wszystkich!

error: Treść zabezpieczona !!