Delikatne i proste nadzienie według dziadka – Szefa kuchni: Tak pyszne, że proszą w domu nawet bez mięsa.

Znakomity farsz, doskonały dodatek nie tylko na świąteczny posiłek. U nas jest też sama zjadana, po prostu ją kroję i jest już w połowie zjedzona. 🙂

Składniki:

  • 5-6 starszych bułek
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • pietruszka
  • szczypiorek
  • bazylia
  • ziele pokrzywy
  • 70 g masła
  • Oregano
  • Sól
  • zmielony czarny pieprz
  • majeranek
  • warzywo domowe
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko (do posypania bułek)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Do wyboru: szynka, wędliny…

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę. Szczypiorek i zioła drobno siekamy. Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor. Bułki pokroić w drobną kostkę i zwilżyć mlekiem.

Posyp oregano, majerankiem, gałką muszkatołową, warzywami i solą. Dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku.

Jeśli chcesz, możesz również dodać pokrojoną szynkę, wędzone lub inne mięso. Produkujemy obie wersje, ale najczęściej przygotowujemy wersję bezmięsną, ponieważ podajemy głównie nadzienie z mięsem.

Do masy dodać 2 jajka, ubitą, usmażoną, wystudzoną cebulę. Wszystko dobrze mieszamy, napełniamy do plastikowych torebek, dobrze dociskamy, aby w mieszaninie nie było pęcherzyków powietrza. Zobowiązujemy się. Następnie torebki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do naczynia do pieczenia z wodą.

Niech gotuje się na kuchence najpierw od jednego. Następnie z drugiej strony przez około 15 minut. Nie zakrywamy, aby nadzienie nie pękło.

Ostudzić po ugotowaniu. To doskonały dodatek, a także przysmak na zimne danie. Dzięki kształtowi prezentuje się bardzo ładnie.

Życzymy smacznego! 🙂

Copy