Kładę starte 4 jabłka na blasze, zalewam ciastem, zwijam i piekę tak 3 razy w tygodniu: Najpyszniejsze ciasto z jabłek!
Musisz wypróbować przepis na tę obłędnie pyszną roladę jabłkową. To niezwykle prosty i naprawdę doskonały deser. Przygotuj pyszną ucztę dla rodziny i znajomych!
Potrzebujesz:
Ciasto:
- mąka pszenna – 120 gr
- cukier – 120 gr
- jajka – 3 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- wanilia – do smaku
Nadzienie:
- jabłka – 4 sztuki
- cukier – 2 łyżeczki
- cynamon – do smaku
- sok z cytryny – 1 łyżka
Do posypania:
- cukier puder
Przygotowanie:
Zetrzyj jabłka i wymieszaj z cukrem, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj jajka z cukrem, dodaj wanilię i na koniec ręcznie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Rozłóż starte jabłka na blaszce wyłożonej papierem (lekko nasmaruj papier tłuszczem). Ciasto wyłóż na jabłka i wygładź jego powierzchnię.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut .
Następnie obróć (za pomocą np deski, lub papieru do pieczenia) i delikatnie zdejmij papier do pieczenia od strony jabłek.
Roladę ostrożnie zawiń i ostudź.