Nowa metoda przygotowania dżemu truskawkowego podbija Internet: Kto raz spróbuje, już nigdy nie ugotuje go w garnku.

Ten dżem jest naprawdę pyszny.

Do jego przygotowania nie potrzebujesz żadnych środków żelujących. Z drugiej strony jest niezwykle smaczny, a do tego zdrowszy niż ten ze sklepu. Kto spróbuje triku upieczenia go w piekarniku, na pewno nie zrobi tego w żaden inny sposób. Robię też dżem z rabarbaru, ale możesz zrobić samą truskawkę, to zależy od ciebie.

Dżem truskawkowy z piekarnika (przepis podstawowy)

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 250 gramów cukru (jeśli truskawki są słodkie, dodaj mniej, niektóre obejdą się bez)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • trochę wanilii

Przygotowanie:

Ilość cukru w ​​tym zależy również od tego, jak słodki jest owoc.

W ten sposób można również przygotować dżem morelowy, malinowy lub inny owocowy. Oczywiste jest, że kwaśne owoce są bardziej kwaśne, więc dodajemy cukier. Jeśli zamierzasz zrobić więcej, po prostu zwiększ proporcje pozostałych składników. Oczyszczamy truskawki.

Pozostawić do wyschnięcia na ręczniku papierowym. Rozprowadzamy je na blasze do pieczenia i polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie usuwamy truskawki i jeśli chcemy dodajemy cukier. Piec w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut.

Nie mieszamy truskawek. Następnie wyjmujemy truskawki, zalewamy je rumem, dodajemy wanilię i ponownie bez mieszania zapiekamy jeszcze 10 minut. Zalecamy nie włączać wentylatora, aby truskawki się nie przypiekły. Gorącą jeszcze konfiturę przekładamy do szklanek i szczelnie zamykamy . Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia w ciemnym miejscu.

Pieczony dżem truskawkowy z rabarbarem

Składniki:

  • 1,5 kg oczyszczonego rabarbaru
  • 1 kg truskawek
  • 0,7 kg klasycznego cukru kryształu lub trzciny cukrowej
  • laska wanilii.

Przygotowanie:

Usuń duże liście z rabarbaru i obierz łodygi.

Pokroić na kawałki o szerokości 1,5 cm i przełożyć do większej blachy do pieczenia. Truskawki umyj, przekrój na pół, posyp cukrem, dodaj laskę wanilii (jeśli jej nie masz, możesz ją zastąpić cukrem waniliowym). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut.

error: Treść zabezpieczona !!