Puszyste ślimaki na zakwasie. Oto instrukcja przygotowania.

Puszyste ślimaki na zakwasie – sposób przygotowania

W niecodzienny sposób z ciasta na zakwasie można zrobić niesamowite ślimaki, które częściowo przypominają ciasto francuskie. Są cudownie delikatne i puszyste.

Do ciasta

  • mleko – 200 ml
  • woda – 125 ml
  • olej – 125 ml
  • cukier – 1 łyżka
  • suszone drożdże – 10 gr
  • sól – 1 łyżeczka
  • zwykła mąka – 450 gr

Do posypania

  • zwykła mąka – 1 szklanka
  • skrobia – 1 szklanka

Do smarowania

  • masło – 100 gr
  • olej – 1 szklanka
  • żółtko – 1 szt

Przygotowanie

Mleko, wodę, olej, cukier i suche drożdże umieścić w misce i wymieszać. Dodać mąkę i sól i zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułeczki, przykryć i odstawić na 10 minut.

Wymieszaj mąkę i skrobię do oprószenia. Oprósz wałek tą mieszanką i rozwałkuj każdy bochenek na cienki placek, w razie potrzeby odkurzając ponownie. Wymieszaj stopione masło z olejem i posmaruj naleśnik tą mieszanką. Następnie rozwałkuj go za pomocą koła do pizzy, złóż połowę, a następnie zwiń w spiralę. Ślimaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Ubij żółtko, posmaruj nim wierzchy ślimaków i piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą złociste.

error: Treść zabezpieczona !!