Ciasto ptasie mleczko – niesamowicie lekki i delikatny deser, którego koniecznie trzeba spróbować

Słynne ciasto, którego zdecydowanie warto spróbować. Jest niesamowicie puszyste i dosłownie rozpuszcza się w ustach. A jak wygląda – prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 50 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 30 ml roztopionego masła

Do polania ciasta:

  • sos karmelowy ( ewentualnie filiżanka kawy lub kakao)

Na masę:

  • 5 białek jaj
  • 150 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny (pozwól jej spęcznieć w wodzie)

Na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 70 g masła

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem, dodaj roztopione masło, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ubij i wlej do formy, której spód jest wyłożony papierem do pieczenia. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 25 minut.  Upieczone ciało skrop syropem karmelowym. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodaj spęcznianą żelatynę. Wlej 3/4 tej masy na ciasto, a do reszty dodaj kakao i wymieszaj.

Ułóż masę kakaową równomiernie na wierzchu, a następnie wymieszaj z poprzednią warstwą za pomocą małej łyżki.

Na koniec wygładź wierzch i włóż do lodówki na około 2 godziny.  Po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i ułóż wokół niego papier do pieczenia. Przygotuj polewę czekoladową rozpuszczając masło z czekoladą w kąpieli wodnej i polej wierzch ciasta.

Ponownie wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.  Gotowe.  Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!