Przypalony tłuszcz na patelni to już przeszłość: Przygotuj ten domowy środek czyszczący, a patelnie będą lśnić.

Brudne i przypalone dno patelni i garnków wygląda brzydko.

Jeśli chcesz je skutecznie wyczyścić, zapoznaj się z tym przewodnikiem. Ta metoda jest bardzo prosta, więc nie zajmie Ci dużo czasu.

Wierzymy, że ta prosta metoda będzie dla Ciebie przydatna. Sekret tkwi w soli i wodorowęglanie sodu. Nie uwierzyłabyś, jakie wspaniałe rezultaty możesz uzyskać dzięki tym składnikom.

Składniki:

  • sól
  • proszek do pieczenia
  • detergent
  • papierowe ręczniki
  • ocet winny

Przygotowanie:

Opłucz patelnię lub spód przypalonego garnka.

Teraz posyp dużą ilością soli. Następnie posyp je sodą oczyszczoną.

Następnie wlej detergent. Przykryj podartymi kawałkami ręczników papierowych. Na koniec wszystko polej octem.

Po długim czasie, gdy brud jest dobrze nasiąknięty, brud po prostu się ściera. W ten sposób wyczyściłam też bardzo brudne – nawet czarne dna na patelniach i garnkach. Jest to całkowicie proste, a zwłaszcza bez szorowania.

Inne metody czyszczenia przypalonego tłuszczu

Oczywiście, aby uniknąć takiego brudu i tłuszczu, patelnie należy dokładnie wyczyścić po każdym gotowaniu. Ważne jest, aby jak najszybciej pozbyć się tłuszczu. Z każdym kolejnym przygotowywaniem jedzenia zanieczyszczenia stają się coraz bardziej przypalone.

Składniki:

Potrzebujemy tylko 4 dostępnych i tanich składników:

  • 2 l wody
  • 3 łyżki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki szarego mydła
  • 1 opakowanie kwasu cytrynowego

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Następnie wlej do niego sodę oczyszczoną, starte mydło i kwasek cytrynowy.

Wszystko dokładnie mieszamy. Zanurz przypalone patelnie w tym roztworze. Włączamy piec. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Następnie bardzo łatwo usuwamy zabrudzenia. Na koniec dokładnie opłucz każdą patelnię.

Jak widać, ta procedura jest bardzo prosta i jeśli spróbujesz, przekonasz się, że jest również skuteczna. Dzięki tej metodzie czyszczenia wydłużysz żywotność swoich patelni. Możesz więc ponownie przygotować na nich swoje ulubione potrawy. Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona !!