Przepyszne pączki bez tłuszcz, z piekarnika. Od teraz nie muszę martwić się o to że przytyję.

Wystarczy, że raz zrobisz pączki z piekarnika według tego przepisu, a już nigdy nie wybierzesz się do cukierni po te słodkości. Sprawdź koniecznie poniższy przepis.

Czego potrzebujemy?

  • 50 g masła
  • pół kilograma zwykłej mąki
  • 100 g cukru
  • 10 g suchych drożdży
  • 120 ml mleka
  • dwa jajka
  • 125 g masła
  • kawałki czekolady – opcjonalnie
  • cukier puder
  • skórka pomarańczowa

Jak przygotować pączki?

Najpierw należy w misce wymieszać drożdże z letnim mlekiem i całość odstawić na chwilę. Do mieszanki dodajemy mąkę, jajka, cukier oraz masło i odrobinę skórki pomarańczowej. Wszystko łącznie mieszamy.

Kolejnym krokiem jest pozostawienie ciasto w ciepłym miejscu. Musi ono dobrze wyrosnąć. Im dłużej ciasto będzie mogło odpocząć, tym wyrośnie większe, a nasze pączki będą bardziej puszyste. Na koniec możemy do ciasta włożyć kawałeczki czekolady.

Z tak przygotowanego ciasta wycinamy okręgi. Potem musimy rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Pączki wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.

Takie pączki będą świetnym pomysłem także dla tych, którzy na co dzień dbają o wagę i odmawiają sobie słodyczy. Do tych słodkości nie potrzebujemy ani grama tłuszczu.