Pyszne kotlety mięsne – na moim stole praktycznie co niedzielę. Pyszna przekąska z małym sekretem

Mięso gości na moim stole praktycznie co niedzielę, dlatego też coraz częściej poszukuję przepisów, by urozmaicić smak kotletów.

W tej wersji smakują one rewelacyjnie, są niezwykle soczyste oraz pełne aromatu. Polecam wypróbowanie przepisu, gwarantuję, że Wasza rodzina będzie zachwycona!

Potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa
  • musztarda
  • czosnek
  • 4-5 jajek
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
  • mąka (ok. 150 g)

Przygotowanie:

Mięso dokładnie oczyść, poćwiartuj na kotlety (zależy jakiego rodzaju mięsa użyjesz). Przykryj folią i rozbij na cieńsze kawałki.

Czosnek (3-4 ząbki) przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki. Dodaj do tego 2-3 łyżki musztardy i wymieszaj.

Kawałki mięsa natrzyj mielonym pieprzem, solą, a następnie przygotowaną mieszanką musztardy z czosnkiem. To ona odpowiada za ten niepowtarzalny smak potrawy! Jeśli lubisz pikantne dania, pozostaw kotlety w marynacie na kilkanaście minut.

Gotowe kawałki namaczaj w roztrzepanym jajku, następnie w mące. Proces ten powtórz dwukrotnie dla każdego z kotleta. Mięso kładź na rozgrzany olej i smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Na koniec możesz je odsączyć z tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami. Smakują wyśmienicie nawet bez dodatków! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!