Ryż należy ugotować na półtwardo – nie powinien być rozgotowany! Cebulę kroi się na malutkie kawałeczki, marchewkę ściera i smaży całość na patelni. Zawartość patelni miesza się z ryżem, dodaje mięso mielone, a na końcu doprawia za pomocą soli i pieprzu. Ilość przypraw zależy od gustu.
Następnie nadziewa się otrzymanym farszem liście kapusty i zawija tak samo, jak w przypadku standardowego przepisu na gołąbki.
Blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne należy cienko posmarować masłem, by zapobiec przywieraniu, a następnie ułożyć na niej zawiniątka. Potem wlewa się tam pół szklanki wody. Kolejny krok to przykrycie całości folią i wstawienie do piekarnika. Powinien on być nagrzany do temperatury 200 stopni. Gołąbki pozostaną tam przez około 25 minut.
Podczas pieczenia warto przygotować sos. Wymaga to posiekania pomidorów i pietruszki na drobne kawałeczki, starcia sera oraz przeciśnięcia czosnku przez praskę.
Wszystko razem należy wymieszać. Następnie dodaje się śmietanę z pieprzem i solą, po czym ponownie miesza. Sosem trzeba polać gołąbki, po czym ponownie umieścić je w piekarniku. Po kwadransie powinny już być gotowe.
Last Updated on 30 sierpnia 2022 by admin