Rumuńskie gołąbki, od dawna królują w moim domu. O wiele lepsze niż tradycyjne. Unikalny przepis

Gołąbki są niezwykle popularnym daniem, ale nie tylko w Polsce. W każdym kraju przygotowuje się je jednak trochę inaczej. Warto zapoznać się z tym, jak inni ludzie radzą sobie z ich przyrządzaniem za granicą, gdyż pozwoli to nieco odmienić codzienne obiady, a może nawet zainspiruje do stworzenia swojego autorskiego przepisu.

Ta konkretna receptura dopuszcza wykorzystanie kilku rodzajów mięsa: wołowiny, indyka lub wieprzowiny. Niektórzy nawet łączą je ze sobą. Warto jednak wspomnieć, że w przypadku wybrania indyka danie nie będzie aż tak soczyste.

Składniki:

  • 250 gram mięsa (wołowina/wieprzowina/indyk),
  • 1 główka świeżej kapusty,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 100 gram ryżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki wody.

Elementy składowe sosu:

  • 100 gram twardego sera,
  • 2 pomidory,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pęczek koperku (może być także pietruszka),
  • 4 średniej wielkości ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Żeby ułatwić sobie oddzielanie liści kapusty, można umieścić ją na 7-10 minut w mikrofalówce. Trzeba jednak wcześniej usunąć głąb. Potem opłukuje się ją zimną wodą i delikatnie oddziela listki.