Pyszne przekąski na przyjęcie w 15 min. Ze stołu znikają błyskawicznie. Wszystkim zasmakują

W kuchni zawsze mam placki z tortilli. Stanowią bazę pysznych i sycących przekąsek. Sprawdzają się jako lunch do pracy, na kolację czy kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Ten uniwersalny produkt można przygotować na wiele różnych sposobów. Dziś podzielę się z Wami kilkoma ulubionymi przepisami, które skradły serce mojej rodziny. Wypróbujcie je koniecznie!

Tortilla nadziewana mięsem

Składniki:

  • 4 tortille
  • kostka sera żółtego
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 8 pomidorów
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Mięso wyłóż na patelnie, dolej odrobinę oliwy i przesmaż. Do smaku wkrój małą cebulkę i przypraw. Duś na małym ogniu.

Placki tortilli wyłóż na talerzach, na każdym ułóż solidną porcję farszu mięsnego. Następnie posyp to tartym serem i ułóż kilka kawałków pokrojonych pomidorów.

Zawiń placki i ułóż je na blaszce do pieczenia. By ciasto nie przywierało do formy, wyłóż ją papierem lub przesmaruj oliwę. Wierzch każdej tortilli posmaruj ubitym jajkiem. Pozostałą masę wlej na blaszkę.

Włóż do piekarnika na 180 stopni. Piecz około 20 minut.

Wierzch posyp ulubionymi ziołami. Tortillę pokrój na kawałki i podawaj.

Tortilla na zimno z nadzieniami

Przedstawiam kilka smacznych, prostych do wykonania dodatków do tortilli.

1. Puszkę dowolnej ryby w sosie przełóż do miseczki, dodaj do tego tarty żółty ser, łyżkę majonezu oraz świeży koper. Wymieszaj wszystko i rozdrobnij widelcem. Tak gotowy farsz nakładaj do placków – zwiń w rolkę i odstaw do lodówki na kilka minut.

2. Pokrój filet z kurczaka na drobne kawałki, przesmaż na oliwie z oliwek. Dodaj do tego traty ser żółty i mieszaj, aż ser zacznie się rozpuszczać. Farsz nakładaj bezpośrednio z patelni. Tortillę zwiń i oprósz pietruszką. Pokrój na małe kawałki.

3. Pokrój świeży ogórek w kosteczkę, dodaj pokrojone paluszki krabowe oraz 2 starte na grubych oczkach jajka. Wszystko połącz majonezem, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj koperek do smaku. Gotowy farsz nakładaj do placków z tortilli i zawiń.

4. Cebulkę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle lub oliwie z oliwek. Osobno przemiel czerwoną fasolę lub utłucz konserwową z puszki. Do masy z fasoli dodaj cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Farsz możesz wzbogacić świeżą pietruszką.

5. Ulubioną szynkę pokrój drobno. Dodaj do niej tarty ser żółty i pokrojony w małą kostkę 2 świeże ogórki. Zapraw całość majonezem, dodaj sól, pieprz do smaku.

6. Dwa świeże ogórki zetrzyj na tarce, do tego zetrzyj marchew. Warzywa połącz z łyżką jogurtu naturalnego. Tak gotową masę kładź na plackach tortilli, a na to jeszcze cienkie plastry pomidora. Zawijaj ciasto w rolkę i pokrój na mniejsze części.

7. Bakłażan obierz ze skórki, pokrój na długie plastry, obsyp solą i odstaw na kilka minut. Kiedy puści wodę, wyciśnij warzywo i przesmaż na patelni. Przypieczone bakłażany kładź na tortilli, na to daj warstwę śmietany i kolejno połóż krojone pomidory. Wierzch posyp granulowanym czosnkiem i solą morską.

8. Przygotuj wersję na słodko! Ulubiony twaróg zmieszaj z łyżką cukru i odrobiną cukru waniliowego. Masę rozłóż na plackach tortilli, na to kładź pokrojone w kawałki świeże owoce – np. truskawki, maliny bądź posyp rodzynkami. Zawiń i pyszny deser gotowy!

Przekąski z tortilli to szybkie i proste danie. Mieszaj ulubione składniki, baw się smakiem i rozkoszuj swoich bliskich. Smacznego!