Wiele znakomitych kucharzy daje swoje rady we własnych publikacjach książkowych lub w Internecie w przygotowaniu posiłków, odpowiednio uszykowanych i dobranych warzyw, owoców, mięs. Pomagają w ugotowaniu, upieczeniu, usmażeniu, krojeniu, dodaniu kolejno składników, których kolejność często ma wpływ na udaną potrawę.
Dobrą radą np. będzie porada płukania warzyw (np. pomidorów) pod bieżącą wodą, a nie ich namoczenie, dzięki czemu nie stracą swojego smaku i nie napęcznieją nasiąkając wodą, lub obieranie cienko warzyw i owoców (w przypadku jabłek i gruszek) , aby nie straciły swoich wartości odżywczych i witamin.
Ponieważ pod skórką gromadzą się ich największe ilości. Jeżeli zdarzy się nam przesolić ziemniaki, można dodać do nich odrobinę mleka i zmiksować na puree, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiernej soli.
To jest tylko kilka porad, ale bardzo przydatnych i pomocnych w codziennym przygotowywaniu posiłków. Jest ich znacznie więcej, możemy się z nimi zapoznać i ułatwić sobie gotowanie oraz wdrożyć nowe techniki, o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia.
Nadaje smaku, ładnego koloru np. rosołowi, dobrze podsmażona cebula z odrobiną sproszkowanej papryki, nada jej ładny kolor, a tym samym urozmaici naszą potrawę i jej smak.