Pomysł na szybką i smaczną zapiekankę – idealna na kolację i nie tylko. Zasmakuje każdemu
Szybki tryb życia, zmęczenie i brak pomysłów na kolację, to bardzo częste przypadki, które występują niemalże we wszystkich domach. Członkowie rodziny to wybredni miłośnicy jedzenia, a zaspokojenie ich podniebienia bywa czasem nie lada wyzwaniem?
Oto przepis, który zasmakuje każdemu, a przyrządzenie go nie zajmie wiele czasu i energii. Pyszna zapiekanka z nieoczywistymi składnikami.
Zapiekanka z mięsem i warzywami
Zapiekanka z piekarnika to jedno z ulubionych przekąsek społeczeństwa. Jednakże wielu z nas typową zapiekankę ziemniaczaną, makaronową lub warzywną „przerobiło” już na wszystkie sposoby. Dla niektórych jest to bardzo nudny i typowy sposób na obiad czy kolację.
Jak wykonać zapiekankę w nowoczesnej, uniwersalnej i niebanalnej odsłonie? Głównymi składnikami aromatycznej przekładanej, warstwowej przekąski są mięso mielone i biała kapusta.
Przygotowanie przepisu jest proste i nie wymaga od kucharza specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto poszczególne etapy przyrządzenia dania:
Umycie, zagotowanie kapusty, tak by liście swobodnie od siebie odchodziły, oddzielenie pojedynczych liści warzywa i dalsze ich gotowanie – ok. 2 minut.
Odcięcie twardych części kapusty, posiekanie i podsmażenie cebuli,
Usmażenie mielonego mięsa razem z cebulą – do smaku można dodać czosnek.
Obranie, starcie na dużych oczkach tarki kilku ziemniaków. Zmieszanie ziemniaków z podgrzanym mięsem mielonym oraz przyprawienie składników.
Ubicie jajka z dodatkiem mleka w osobnej misce. Nałożenie kapusty do naczynia żaroodpornego,
Zakrycie kapusty połową przygotowanego nadzienia mięsnego, zalanie masa jajeczną, utworzenie drugiej, identycznej warstwy.
Rozgrzanie piekarnika – 180 stopni i pieczenie przyrządzonej warstwowej zapiekanki, składniki warto również polać kwaśną śmietaną i pozostawić do w piekarniku na około 40 minut.