Pyszne i pikantne przetwory z pomidorów, cebuli i ostrych papryczek –  Idealne do przechowywania na zimę

 

Dzisiaj przygotujemy pyszne i pikantne przetwory z pomidorów, cebuli i ostrych papryczek.  Idealne do przechowywania na zimę i cieszenia się smakiem lata przez cały rok! Zaczynajmy!

Składniki:

  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • Ostre papryczki
  • Kilka listków mięty
  • 1 czysty, suchy, szklany słoik (1 litr)
  • Czarny pieprz (do smaku)
  • Wrząca woda
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli (grubej)
  • 1 łyżka octu (70%)

Przygotowanie:

Umyj i osusz dokładnie słoik oraz pokrywkę. Upewnij się, że są czyste i suche. Pokrój pomidora, cebulę i ostre papryczki na mniejsze kawałki. Umieść warzywa w słoiku, dodając listki mięty i czarny pieprz do smaku. Zalej warzywa wrzącą wodą, pozostawiając miejsce na górze słoika. Pozostaw na 10 minut, aby warzywa dobrze się namoczyły.

Wodę z warzyw przelej do garnka. Dodaj 2 łyżki cukru i 1,5 łyżki grubej soli. Postaw garnek na kuchence i doprowadź do wrzenia. Dodaj 1 łyżkę octu (70%). Zalej warzywa wrzącą zalewą. Szczelnie zamknij słoik pokrywką. Upewnij się, że pokrywki słoików są szczelnie zamknięte, aby powietrze nie mogło się dostać do środka.

Pozostaw słoik do ostygnięcia na 20-24 godziny. Po ostygnięciu przechowuj w chłodnym miejscu przez 2 lata. Nieprzestrzeganie tych instrukcji może spowodować uszkodzenie produktu. Smacznego!