Luksusowe plastry owoców z kwaśną śmietaną: robię zawsze na dwóch blachach i nie zostaje ani okruszek.

Jeśli lubisz szybkie i orzeźwiające desery, to ten jest dla Ciebie strzałem w dziesiątkę.

Ten przepis można przygotować w różnych wariantach i smakach.

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 20 dkg cukru,
  • 100 ml wody,
  • 100 ml oleju,

  • 25 dkg mąki półgrubej,
  • ½ proszku do pieczenia.
  • (opcjonalnie do ciemnego biszkoptu – 2 łyżki kakao)

Krem:

  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie waniliowe,

  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła
  • 2 słoiki kwaśnej śmietany
  • Trochę cukru pudru

Opcjonalnie owoce:

  • Truskawki
  • Maliny,
  • Jagody
  • Brzoskwinie
  • Mandarynki
  • Lub mieszanka owoców
  • Można użyć świeżych, mrożonych lub kompotowych owoców

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie piana.

Dodać płynne składniki – olej i wodę. Mąkę mieszamy też z proszkiem do pieczenia – ja zazwyczaj mąkę przesiewam. Białka ubić na sztywną pianę i ręcznie wymieszać z masą żółtkową. dodać olej, wodę, mąkę z proszkiem, na koniec ręcznie wmieszać białka. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Jeśli chcesz ciemne ciasto, dodaj 2 łyżki kakao. Na wystudzony biszkopt układamy dowolny kompot lub mrożone owoce, oczywiście również świeże.

Krem:

Zagotuj 1 litr mleka, 3 budynie waniliowe, 1 cukier waniliowy i 4 łyżki cukru. Do gorącego budyniu dodać około 1 łyżkę masła, do ostudzonego budyniu wymieszać 2 śmietanę, odrobinę cukru pudru i ubić trzepaczką… Kremem smarujemy biszkopt z owocami.

Ubić 2 bitą śmietanę z dodatkiem usztywniacza na wierzchu, posypać startą czekoladą. Polecam zrobić wieczorem i pozostawić w lodówce do rana. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!