Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i pieczonymi skrzydełkami z kurczaka. Sprawdzony przepis.

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 2-3 porcje puree ziemniaczanego (pozostałego z poprzedniego obiadu)
  • 1 całe jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka dymki
  • 2-3 szczypty kminku
  • trochę tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • ½ do ½ półgrubej i zwykłej mąki, aby zrobić półgęste ciasto
  • skrzydełka z kurczaka (pozostałość z poprzedniego obiadu, klasycznie pieczony kurczak z masłem)
  • masło
  • czosnek
  • nasiona kminku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • kostka rosołowa

Sos:

  • 3-4 pieczarki
  • ok. 1,5 kostki bulionu
  • ok. 200 mll śmietany


Przygotowanie:

Dodaj posiekany czosnek, drobno posiekaną dymkę, starty parmezan i inne składniki do puree ziemniaczanego i wymieszaj na półgęste ciasto. Uformować kotlety wielkości spodków, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 10-15 minut, w zależności od koloru kotletów.


Sos:

Do rozgrzanego naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone pieczarki i dusić około 3 minut, dodać bulion i gotować około 6 minut. Odstawić i wymieszać ze śmietaną, w razie potrzeby lekko zagęścić mąką. Nie ma potrzeby sezonowania, pieczeń jest zawsze odpowiednio doprawiona.