Placki z kapustą: Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu.

Placki z kapustą – procedura przygotowania

Tradycyjne południowoczeskie potrawy, które niegdyś były hitem w wielu pubach i restauracjach, nadal mają swój niepowtarzalny urok. Wypróbuj naszego przepisu.

Składniki

  • ziemniaki – 750 gr
  • mleko – w razie potrzeby
  • zwykła mąka – w razie potrzeby
  • jajko – 1 szt
  • majeranek – do smaku
  • czosnek – do smaku
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • olej roślinny – do smażenia

Nadzienie

  • wędzone mięso – w razie potrzeby
  • kapusta kiszona – 500 gr
  • cebula – 1 szt
  • cukier – do smaku
  • ocet – do smaku
  • olej roślinny – do smaku

Przygotowanie

Całe wędzone mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Nie dolewaj bulionu po ugotowaniu, można z niego zrobić smaczną zupę. Kapustę kiszoną płuczemy, dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.

Posiekaną cebulę zeszklić w rondlu, dodać kapustę, zalać niewielką ilością wody, dodać cukier i ocet do smaku i delikatnie dusić. Ziemniaki oczyść, drobno zetrzyj i przez sitko lub czystą ściereczkę wyciśnij jak najlepiej nadmiar soku, który zepsułby konsystencję ciasta. Do puree ziemniaczanego dodać majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i pieprzu, garść mąki pszennej, kroplę mleka i jedno jajko.

Wyrobić ciasto, z którego nabrać porcje, z których smażyć cienkie placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Po usmażeniu każdą roladę ziemniaczaną napełnij odrobiną duszonej kapusty, plasterkiem gotowanej wędzonki i podawaj.

error: Treść zabezpieczona !!