Pierś z kurczaka zapiekana z ziemniakami, jajkami i śmietaną. Każda gospodyni musi znać ten przepis

Pierś z kurczaka zapiekana z ziemniakami, jajkami i śmietaną – sposób przygotowania

Piersi z kurczaka w ten sposób stanowią ciekawe danie główne, które można przygotować w jednym naczyniu do zapiekania. To proste, ale pyszne.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 szt
  • sól – do smaku
  • jajka – 2 szt
  • krem – 100 ml
  • pieprz – do smaku
  • curry – do smaku
  • zioła prowansalskie – do smaku
  • oregano – do smaku
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • ziemniaki – 2 szt
  • pietruszka – do smaku

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, posolić i ułożyć w naczyniu do zapiekania. W misce ubij jajka, dodaj śmietanę, zioła prowansalskie, oregano, curry i pieprz. Wymieszać, polać mięso, wymieszać i skropić wszystko odrobiną oliwy z oliwek.

Obrane ziemniaki kroimy w plastry i układamy na mięsie. Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią ziemniaki. Wstaw miskę do nagrzanego piekarnika do 200°C i piecz wszystko przez 20 minut. Wtedy możesz podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!