Emerytowany kucharz zdradził przepis na idealne ciasto. Z tym przepisem zawsze wychodzą doskonale pierogi.

Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a pierogi wychodzą naprawdę wyborne.

Ciasto cechuje się elastycznością oraz jest cieniutkie i delikatne – w końcu do jego zrobienia używa się jedynie wody i mąki.

Przygotowanie:

Przygotowujemy stolnicę lub blat i wysypujemy tam mąkę. Tworzymy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę. Zagotowujemy wodę, a gdy się ugotuje, odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. Pamiętajmy, że woda musi być wciąż gorąca.

Wlewamy wodę w środek mąki przez cały czas mieszając masę (można użyć do tego na przykład noża stołowego).

Dolewamy wody do momentu, aż około 3/4 mąki połączy się z wodą. Teraz należy dodać oliwę i zagnieść ciasto. Jeśli jest ono za bardzo lepiące, dosypujemy trochę mąki. Jeżeli natomiast jest zbyt gęste, dolewamy trochę wody.

Kiedy już wyrobimy ciasto, sypiemy trochę mąki na stół i rozwałkowujemy ciasto do uzyskania bardzo cienkiego placka (mniej niż milimetr).

Otrzymany placek tniemy na prostokąty o długościach ok. 4 na 5 cm (jeśli chcemy, kształt i wielkość może być inna). Teraz już tylko pozostało nam wybrać farsz i zawijać go w ciasto 😉

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!