Jak szybko ugotować leniwe pierogi bez mąki. Zaskoczę Cię tym przepisem. Moja babcia zawsze tak robiła

Przepis na leniwe pierogi z kaszą manną to znakomita opcja na szybki i smaczny obiad nie tylko dla najmłodszych.

Doskonałe połączenie składników sprawi, że danie będzie smaczne, miękkie i niesamowicie delikatne. Rozpieść swoich bliskich podając je z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 500 g twarogu
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1-2 jajka
  • cukier do smaku
  • 10 g cukru waniliowego
  • 25 g masła

Przygotowanie:

Twarożek na pierogi możesz wybrać o dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli ma w sobie dużo wilgoci, lepiej go odcisnąć. Aby to zrobić, włóż twaróg do gazy, zawiń i mocno ściśnij.

Następnie włóż go do głębokiej miski. Dodaj kaszę mannę, jajka, cukier i wanilinę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw na 10-15 minut.

Następnie gotowe ciasto ułóż na płaskim talerzu i równomiernie na nim rozprowadź. Powinien mieć grubość około 2 centymetrów.

Zagotuj wodę na kuchence. Użyj zwykłej łyżki lub widelca, aby uformować leniwe pierogi z przygotowanej masy.  Oddzielaj małe kawałki ciasta od warstwy i wrzucaj je do wrzącej wody.

Gotuj jeszcze przez około 2 minuty, po tym jak woda ponownie się zagotuje. Następnie ostrożnie wyjmij je łyżką cedzakową. Przed podaniem posmaruj masełkiem.

Jeśli do pierogów dodasz jogurt lub dżem, otrzymasz doskonały deser. Ci, którzy nie lubią słodkich smaków, mogą w przepisie zastąpić cukier solą i zjeść pierogi ze śmietaną lub dressingiem czosnkowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!