Te pieczone ziemniaczki są lepsze od frytek z restauracji. Unikalny przepis na pyszne danie.

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych, ale czasem warto przyrządzić je w inny sposób, aby nadać znanemu daniu zupełnie nowego charakteru.  Przygotowanie marynaty z sosu sojowego pozwoli przełamać monotonię w kuchni. Przepis jest prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Sos sojowy – 40 g
  • Olej słonecznikowy – 40 g
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • Do smaku: sól, pieprz oraz pęczek ziół

W pierwszej kolejności należy obrać ziemniaki, a następnie pokroić je na równe ćwiartki. Następnie należy gotować je przez maksymalnie 7 minut – na półtwardo, w niesolonej wodzie.

W tym czasie można się już zabrać do przygotowywania marynaty, czyli wymieszać w oddzielnej misce pozostałe składniki: sos sojowy z olejem słonecznikowym oraz utarte ząbki czosnku. Przygotowany sos dosolić i dodać pieprzu – według uznania. Wszystko jeszcze raz, dobrze wymieszać przy użyciu widelca lub trzepaczki.

Gdy ziemniaki się ugotują, trzeba poczekać aż się ostudzą. Następnie należy wlać do nich przygotowany sos i rozprowadzić go równomiernie.

Kolejnym krokiem jest wstawienie przygotowanych ziemniaków do piekarnika. Powinny być ułożone na blasze posmarowanej olejem słonecznikowym i pieczone przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe danie należy dodatkowo posypać drobno posiekanymi ziołami.

Do pieczonych ziemniaków zalecane jest podanie sosu śmietanowego, który również można przygotować w prosty sposób. Potrzebne są do tego:

  • Śmietana – 100g
  • Majonez – 2 łyżki
  • Bazylia – łyżka
  • Do smaku: sól i pieprz

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników sos będzie gotowy.

error: Treść zabezpieczona !!