Pieczone plastry wieprzowiny, które nie mają sobie równych: Odkąd spróbowaliśmy tego pysznego mięsa, już nie robimy w klasyczny sposób

Jeśli szukasz nowego sposobu na przyrządzenie schabu mam dla Ciebie genialny przepis. Z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę tym cudownie pysznym daniem! Jego przygotowanie jest bardzo proste, a rezultat na pewno Cię zachwyci.

Potrzebujesz:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 240 g sera
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka keczupu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój na pół-pierścienie i włóż do miski. Dodaj majonez, sól, mielony czarny pieprz i wymieszaj. Umyj pomidory i pokrój je w koła.

W misce wymieszaj śmietanę lub jogurt z keczupem i musztardą.

Schab pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm. Natnij mięso tworząc „siatkę” po obu stronach 

Posól, dopraw z obu stron i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj przygotowanym sosem, ułóż na nim krążek pomidora i cebulę.

Przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 50 minut. 

Pod koniec tego czasu zdejmij folię i na każdym kawałku mięsa ułóż plasterek sera i włóż na kolejne 10 minut do piekarnika.

Gotowe, możesz podawać. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!