Pieczona wieprzowina z czosnkiem. Smak nie do opisania. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Pieczeń wieprzowa z czosnkiem – sposób przygotowania

Czy nie jesteś typem, który cały dzień stoi przy kuchence? W takim razie mamy dla Ciebie świetną wskazówkę na smaczną minutę. Przygotuj czosnkową pieczeń wieprzową na obiad lub kolację. Będzie pasować do każdego mocowania. Najbardziej odpowiednie będą frytki lub pieczone ziemniaki. Danie z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie.

Składniki

  • pieczeń wieprzowa bez kości – 6 plastrów
  • czosnek – 8 ząbków
  • cebula – 1 szt
  • rosół – 750 ml
  • olej – w razie potrzeby
  • zwykła mąka – w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przygotowanie

Najpierw lekko postukaj brzegi polędwicy wieprzowej, aby się nie zwijała.

Następnie posolić i popieprzyć plastry mięsa, a także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie obierz cebulę i drobno posiekaj. Na koniec smażymy na odrobinie oleju słonecznikowego na złoty kolor.

Do cebuli dodać plastry mięsa i chwilę smażyć z obu stron.

Zalać bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości. Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, możesz zagęścić sok zwykłą mąką.

Kiedy wieprzowina jest gotowa, podawaj ją polaną sosem o smaku czosnkowym. Poza frytkami, krokietami i ziemniakami jako dodatek do dania możesz wybrać również ryż, makaron lub danie ze świeżych wypieków.

Życzymy smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!