Ważne informacje, które każda gospodyni powinna znać: Jak odpowiednio przygotować kapustę pekińską.

Kapusta pekińska to produkt niskokaloryczny (tylko 16 kcal na 100 g). Warzywo zawiera dużą ilość witamin i stymuluje trawienie, odżywia mikroflorę jelitową i usuwa toksyczne substancje z organizmu.

Aby zachować wszystkie korzystne właściwości kapusty, ważne jest, aby właściwie przygotować kapustę pekińską.

Jak przygotować kapustę pekińską

Jak umyć kapustę pekińską W przeciwieństwie do zwykłej białej kapusty liście pekińskiej nie są tak ściśle przylegające do siebie. Cząsteczki ziemi, pyłu i owadów mogą utknąć między nimi. Dlatego samo oderwanie zewnętrznych liści nie wystarczy.

  • Jeśli planujesz użyć całej główki na raz, możesz ją przepłukać w misce lub pod bieżącą wodą. Następnie musisz dokładnie otrząsnąć nadmiar wilgoci.
  • Nie możesz umyć całej główki, jeśli chcesz włożyć część warzywa z powrotem do lodówki. Woda pozostawiona między liśćmi spowoduje ich szybsze popsucie. W takim przypadku zaleca się oddzielenie odpowiedniej ilości górnych liści, dokładne opłukanie ich pod bieżącą wodą i owinięcie pozostałej suchej głowy kapusty folią.

Jak pokroić kapustę pekińską Wiele osób wycina białą część kapusty pekińskiej. Warto to zrobić tylko wtedy, gdy gotujesz gołąbki. W innym przypadku używaj całości liści.

Właściwościową kapusty pekińskiej jest to, że ważne substancje w niej zawarte są rozmieszczone nierównomiernie. Zielone część jest pełna witaminy C, a w białej jest dużo witaminy A i K. Przed je przygotowaniem warto usunąć tylko górne uszkodzone liście i biały, twardy środek.

Dodaj ten artykuł do zakładek, udostępnij przepisy znajomym!

error: Treść zabezpieczona !!