Pączki na skondensowanym mleku – puszyste, miękkie i delikatne. Smak dzieciństwa

W czasach sowieckich przepis na ten przysmak był prawdopodobnie w zeszycie każdej gospodyni. Pyszne pączki na skondensowanym mleku – ich przygotowanie zajmie Ci 5-6 minut, a dzieci jak i dorośli docenią ich smak.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka skondensowanego mleka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Roztrzep jajka, dodaj skondensowane mleko, wymieszaj i dodaj sól i sodę, a następnie stopniowo dodawaj mąkę – do momentu uzyskania miękkiego, trwałego, lekko lepkiego ciasta.

Rozwałkuj ciasto na gruby walec. Wskazane jest, aby zrobić to na suchym stole, to znaczy nie używać mąki.

Pokrój walec na kawałki o długości 2-3 cm i uformuj z nich małe kulki.

Wlej do garnka olej roślinny, podgrzej go i smaż pączki na złoty kolor (na małym ogniu). Przy wysokiej temperaturze pączki spalą się na zewnątrz i pozostaną surowe w środku.

Jeśli lubisz posyp pączki cukrem pudrem. Puszyste pączki na skondensowanym mleku są gotowe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!