Płatki owsiane, 1 jajko, 2 jabłka – tylko to trzeba, aby wyczarować wyjątkową przekąskę bez mąki, którą z łatwością przygotujesz codziennie.

Zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, oto wyśmienite ciasto owsiane, którego oryginalny przepis znajdziecie poniżej.

Ten deser owsiany, bogaty w błonnik i wspomagający trawienie, można przygotować bez użycia mąki. Dostarcza on energii, a jednocześnie jest sycący i lekkostrawny. Wystarczy połączyć płatki owsiane, owoce i jedno jajko.

Składniki na ten niezwykły deser to:

  • szczypta soli
  • 1 szklanka wrzątku (200 ml)
  • 200 g jabłek (1-2 szt)
  • 50 g orzechów włoskich do wyboru
  • 100 g rozmrożonych wiśni bez pestek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 12 łyżeczek dużych płatków owsianych (160 g)
  • 55 g jajka (1 szt)
  • 60 g brązowego cukru (ewentualnie bez cukru)
  • dodatki (opcjonalnie): lukier z ciemnej czekolady, wiórki kokosowe, cukier puder.

Aby zrobić deser owsiany, należy:

Zalać płatki owsiane wrzątkiem i pozostawić na 10 minut.

Z cynamonem dokładnie wymieszać pokrojone w kostkę jabłka.

W misce połączyć jajko, posiekane orzechy włoskie i rozmrożone wiśnie.

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki razem – płatki owsiane, jabłka, wiśnie, jajko, sól i cukier.

18 cm formę wyłożyć papierem i boki posmarować masłem.

Delikatnie rozprowadzić warstwę masy na spodzie formy.

Piec surowe ciasto przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ciasto można opcjonalnie udekorować ulubionymi dodatkami, posypać cukrem pudrem i podać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!