Orzechowe ciasteczka nadziewane tak, jak robiła je moja babcia: Nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia.

Najlepsze świąteczne ciasteczka, jakie mogą być. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt.

Składniki:

  • 60 dekagramów mąki półgrubej
  • 20 dekagramów cukru pudru
  • 20 dekagramów mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy

Do posypania:

  • cukier puder

Krem:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 laski wanilii
  • 1/2 litra mleka
  • garść orzechów

Przygotowanie:

Wszystkie surowce jakie posiadamy do ciasta przygotowujemy ręcznie.

Zagniataj ciasto, aż powstanie ciasto. Następnie przygotowujemy foremki na orzechy. Nie namaszczamy ich!!! W każdą wciśnij kawałek ciasta, tak aby zrównało się z foremką i pozostawiło w środku wgłębienie.

Połóż na blasze do pieczenia. Następnie pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Konieczne jest monitorowanie, ponieważ nie każdy piekarnik piecze w ten sam sposób. Upieczone orzechy wyjąć z foremek.

Obtaczamy je w cukrze pudrze i waniliowym. Pozwól im ostygnąć. Podczas gdy będą się chłodzić, zrobimy nadzienie.

Najpierw robimy budyń z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego. Pozwól mu ostygnąć. Ubij 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę stołową cukru pudru i stopniowo dodawaj do niego łyżki budyniu.

Jeśli chcemy, do kremu możemy też dodać garść orzechów. Zawsze łączymy ze śmietaną dwie połówki orzechów włoskich. Życzymy smacznego! 🙂