Ciasto orzechowe: Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Ciasto orzechowe – proces przygotowania

Orzechowe ciasto to jeden z popularnych wariantów klasycznego czeskiego ciasta. Moja babcia przekazała nam swój ulubiony przepis.

Składniki

  • jajka – 4 szt
  • cukier z kaszy manny – 50 g
  • cukier puder – 200 gr
  • olej – 160 ml
  • mielone orzechy włoskie – 100 g
  • mleko – 250 ml
  • gruba mąka – 400 gr
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie

Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj cukier granulowany. Ubij żółtka z cukrem pudrem i olejem, aż się spieni. Następnie wymieszaj z mielonymi orzechami włoskimi. Stopniowo dodawaj do masy mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wymieszać ze śniegiem.

Delikatnie mieszamy, aby wszystko było puszyste. Tortownicę wysmarować masłem i posypać gruboziarnistą mąką. Rozgrzej piekarnik do 160°C, wlej ciasto do formy i piecz przez około 50 minut. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone.

Ciasto można spożywać od razu po wystygnięciu. Jednak lepiej smakuje następnego dnia, kiedy orzechowy posmak się w nim rozejdzie.

error: Treść zabezpieczona !!