3 produkty spożywcze, które zawsze warto mieć w kuchni

Zdecydowana większość osób lubi spożywać posiłki w domu – choć oczywiście są sytuacje, w których wygodniejsze jest stołowanie się na mieście. Każdy, bez względu na swoje zwyczaje i preferencje kulinarne, powinien mieć na stanie kilka produktów, z których da się przygotować nieskomplikowane posiłki. Lista takich produktów może być dość długa. Sprawdź, dlaczego olej rzepakowy, majonez i tahini warto zawsze mieć w swojej kuchni!

Olej Wielkopolski powstaje z ziaren polskiego rzepaku

Jest to produkt tłoczony raz. Stanowi naturalne źródło kwasów OMEGA 3 prowitaminy A oraz witamin E i K. Jest doskonały do sałatek, do ciast, do wszelkiego rodzaju deserów i sosów. Można używać go pieczenia i smażenia. Ciekawostką jest, że butelka, w której znajduje się Olej Wielkopolski, pochodzi z recyclingu. Ta informacja może przypaść do gustu osobom, które zwracają uwagę na ochronę środowiska.

Olej z rzepaku jest nazywany „oliwą północy”. Jest źródłem antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosując w kuchni olej tego rodzaju, można wzmocnić swoją odporność. Można też zapobiec chorobom o podłożu kardiologicznym. Taki olej bardzo dobrze oddziałuje na układ nerwowy. Warto go stosować, gdy celem jest ochrona organizmu przed wystąpieniem chorób takich jak cukrzyca. Przypisuje mu się właściwości antynowotworowe.

Olej Wielkopolski obniża poziom „złego” cholesterolu. Dzieje się tak, gdyż zawiera sterole roślinne. Co więcej, z uwagi na wysoką zawartość „witaminy młodości”, może działać przeciwstarzeniowo. Stosuje się go również w diecie mającej na celu utrzymanie prawidłowej masy ciała, a także w diecie redukcyjnej.

Majonez nie tylko na Wielkanoc

Jeśli chodzi o majonez, to nie jest to produkt, którym można objadać się bez opamiętania. Nie chodzi tutaj o jego kaloryczność. Po prostu najlepiej smakuje w niewielkich dawkach, jako dodatek do warzyw i jaj.

Jeszcze jakiś czas temu przypisywano mu przyczynianie się do nadwagi. Jest to raczej mit wywodzący się z czasów przed zmianą ustroju politycznego, gdzie majonez trzeba było samodzielnie ukręcić w domu. Taki majonez faktycznie był bardzo tłusty i dość ciężkostrawny.

Nowoczesny majonez nie ma wiele wspólnego ze swoim domowym poprzednikiem z epoki PRL. Jest lekki i bardzo smaczny. W Polsce konsumenci wielokrotnie toczą boje o ukoronowanie najlepszego majonezu. Jedni kłócą się o faktycznie świetny smak, inni o przyzwyczajenie do marki.

Żadne święta w kraju nie odbywają się bez majonezu. Widać to po półkach w sklepach – majonez w czasie tuż przed świętami po prostu z nich znika. Bez względu na producenta, Polacy najbardziej gustują w majonezie o klasycznym smaku.

Tahini, czyli smak Dalekiego Wschodu

Tahini to pasta z sezamu. Robi się ją z ziaren sezamu od czasów starożytnych. Pierwsze wzmianki o tahini wywodzą się z dawnej Mezopotamii. Masło sezamowe jest charakterystyczne dla kuchni Afryki Północnej, Libanu, Syrii i Turcji. Można jest spotkać również w kuchni chińskiej i indyjskiej. Obecnie pasta sezamowa jest popularna na całym świecie. Z uwagi na znaczną zawartość białka, tahini jest bardzo cenna dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Pasta sezamowa może być pomocna w profilaktyce i zwalczaniu chorób takich jak nadciśnienie tętnicze krwi i nadmierny poziom „złego” cholesterolu. W przypadku diabetyków tahini może redukować skutki uboczne, które mają związek z cukrzycą. Jeśli chodzi o alergików, to raczej powinni zrezygnować z tahini, gdyż sezam może wywołać silną reakcję uczuleniową.

Copy