Wiele osób uważa to za truciznę. Dietetyk twierdzi, że ten pokarm to prezent.

Wiele osób uważa to za truciznę, ale dietetyk twierdzi, że jest to pokarm pełen witamin i minerałów, korzystny dla włosów, układu nerwowego i wątroby!

Doktor Perišić twierdzi, że wątróbka drobiowa jest również doskonała na włosy, układ nerwowy i wątrobę! Wielu dietetyków radzi swoim pacjentom, aby wykluczyli ze swojej diety wątróbkę drobiową , która często nazywana jest trucizną, ponieważ zawiera dużo tłuszczu.

Jednak starsze osoby twierdzą, że doskonale wpływa na krążenie krwi. Doktor Vojislav Perišić rozwiązał wszystkie dylematy związane z tą żywnością . Lekarz uważa, że ​​w żadnym wypadku nie należy wykluczać tego pokarmu z naszej diety, gdyż przynosi on naszemu organizmowi wiele korzyści , jednak bardzo ważny jest sposób jego przygotowania.

– Kto tego nie lubi, zakładam, że nie była dobrze przygotowana. Wiele osób popełnia błąd, nie używając octu jabłkowego podczas jego przygotowywania. Jeśli na 20 minut przed przygotowaniem umyjemy go octem jabłkowym, wówczas wszystkie chemikalia (które powodują gorycz) zostaną z niego wypłukane i będzie tak, jak powinno być – mówi dr. Perišić.

W szczególności zaprzeczył twierdzeniom, że wątróbki drobiowe zawierają dużo tłuszczu, który powoduje pojawianie się cholesterolu.

– Cholesterol powstaje w naszej wątrobie. Wszystko zależy od tego jak pracuje nasza wątroba. Nie wpłynie to na wątrobę drobiową. Nie ma co do tego wątpliwości. Podawanie dzieciom jest całkowicie bezpieczne. Nie ma czasu, aby gromadziły się w nim toksyczne związki chemiczne, które poważnie zagrażałyby zdrowiu. Cały nadmiar tego, co złe, jest wyrzucany przez wątrobę. Jest tylko jeden problem, jak to przygotować, żeby nie zrobiło się gorzkie. Pomoże nam w tym jednak wspomniany wcześniej ocet jabłkowy. – wyjaśnił.

I dodał, że pieczeń ma w sobie gorycz tylko wtedy, gdy nie jest odpowiednio przygotowana.

– Gorzki oznacza, że ​​nie jest dobrze przygotowany. Jeśli wątróbka drobiowa nie została poddana działaniu octu jabłkowego, będzie gorzka niezależnie od tego, jak ją przygotujesz. Oprócz żelaza, świetnego na anemię, ma wysoką zawartość manganu. Nowoczesne preparaty na anemię muszą zawierać mangan. Bardzo ważne, że to właśnie jest zaleta wątróbki drobiowej – mówi dr hab. Perišić.

Należy jednak pamiętać, że wątroba wołowa, owcza i inne są bardzo szkodliwe i nigdy nie powinny być używane.

– Przez całe życie zwierzęcia gromadzą się w nich metale ciężkie, których nie da się z nich usunąć – wołowina, baranina, wieprzowina. Nigdy nie należy ich używać. – powiedział gastroenterolog.

Zdaniem tego eksperta, pokarm ten korzystnie wpływa na układ nerwowy, skórę, wątrobę i mózg , gdyż jest pełen witamin i minerałów.

– Dwa razy w tygodniu nie zaszkodzi. Otrzymasz wystarczającą ilość witaminy B12, co jest ważne. Nie ma żadnego niebezpieczeństwa. Czytałem badanie, w którym 140 dzieciom podawano codziennie jedną dawkę wątróbki drobiowej. Byli całkowicie zdrowi. Wątróbka drobiowa jest dobra, ponieważ zawiera integralne składniki wpływające na układ nerwowy, skórę, wątrobę, mózg i ma wiele witamin. Powinniśmy ją jeść dwa, trzy razy w tygodniu i my, i dzieci – podkreśla gastroenterolog.

Doktor Perišić szczegółowo wyjaśnił procedurę przygotowania wątróbki drobiowej.

– Podgrzewa się trochę w przegotowanej wodzie, następnie zalewa się octem jabłkowym na pół godziny i następnie trafia do przygotowania – żółtka, trochę mąki i trochę pieprzu. Poprawa smaku potraw u dzieci jest bardzo ważna. Połóż na nim bardzo małą ilość mielonego pieprzu. Nie używaj dużo soli, obciąża to nerki. Może to podrażnić żołądek, ale jeśli nie przesadzimy, nie będzie podrażnienia – podsumowuje lekarz.

Jesz wątróbkę drobiową czy jej unikasz? Napisz nam komentarz… Udostępnij także ten post swoim znajomym!

Copy
error: Treść zabezpieczona !!