Tort Napoleon – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil. Przepis.

Nie każde ciasto może pochwalić się tak bogatą historią jak „Napoleon”. Według jednej wersji deser został wynaleziony we Francji w XVII wieku, po czym trafił do Neapolu, gdzie otrzymał swoją nazwę.

Po rewolucji francuskiej został nieco zmodyfikowany na cześć cesarza Bonaparte. I choć przyrządza się go według podobnych przepisów na całym świecie, tort napoleoński to zupełnie inna historia.

Krem, dużo warstw i pyszna kruszonka! Wcześniej podawano go na każde święto, zwłaszcza zimą. Czy wiesz, że posypka na wierzchu symbolizuje śnieg?

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4,5 szklanki mąki
  • 500 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • wanilia do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy dwa rodzaje ciasta. Do pierwszego wymieszaj dwa jajka, sodę z octem, sól i dwie i pół szklanki mąki pszennej.

W przypadku drugiego rodzaju ciasta zmiel margarynę z pozostałą mąką na okruchy.

Pierwszy rodzaj ciasta rozwałkować na cienką warstwę, położyć na nim okruchy mąki i złożyć na pół. Rozwiń. Następnie powtórz procedurę około 4 razy. Ciasto podzielić na 8 części i odstawić do lodówki na 3 godziny.

Z powstałego ciasta formujemy cienkie placki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotuj krem: ubij 4 jajka z cukrem, 4 łyżki mąki i wanilię. Następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Trzymaj mieszaninę w ogniu i mieszaj, aż krem ​​zgęstnieje.

Następnie pozostaje tylko złożyć ciasto z ciast, ostrożnie smarując je kremem. Pozostaw jedno ciasto, pokrusz i posyp deser na wierzchu.

Nasze babcie znały ten przepis na pamięć! W końcu jest to dość proste i łatwe do zapamiętania. Najtrudniejsze jest przygotowanie ciast, ale raczej nie stanie się to przeszkodą dla fanów prawdziwego „Napoleona” . Zawsze lepiej samemu przygotować ciasto, niż kupować w sklepie, bo jest o wiele smaczniejsze.

Podobał Ci się nasz przepis? Podziel się wrażeniami w komentarzach.

error: Treść zabezpieczona !!