W walce z nadciśnieniem, bólem stawów i mięśni: Poznaj unikalny przepis na prozdrowotny napar z czosnku i liścia laurowego.

Poznaj unikalny przepis na prozdrowotny napar z czosnku i liścia laurowego. Dzięki medycynie naturalnej możesz zapomnieć o bólu stawów, nadciśnieniu czy zapaleniu oskrzeli.

Herbata czosnkowa z wawrzynem znana jest między innymi z tego, że zwiększa odporność, zwalcza problemy trawienne i łagodzi bóle mięśni.

Spożycie takiego naparu to naturalny, a zarazem skuteczny i sprawdzony sposób na wspomożenie zdrowia i samopoczucia. To proste połączenie łatwo dostępnych składników charakteryzuje się szeregiem leczniczych właściwości. Zarówno wawrzyn, jak i czosnek przynoszą naszemu organizmowi rozmaite korzyści.

Co się kryje w czosnku?

Czosnek jest nieodzownym elementem medycyny naturalnej. Wielu z nas sięga po niego podczas przeziębienia, bardzo zresztą słusznie. Czosnek zawiera allicynę, która poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. To jednak nie jedyna jego cenna właściwość.

Skutecznie wspiera również leczenie takich dolegliwości jak ból zęba, alergie, czy nawet cukrzyca. Czosnek jest niskokaloryczny, zawiera za to dużo przeciwutleniaczy, dzięki czemu doskonale wspiera odchudzanie i przyczynia się do utrzymania zdrowia i urody. Zwiększa uczucie sytości, obniża apetyt, co pomaga w odchudzaniu.

Korzyści z liścia laurowego

Liść laurowy poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego dzięki temu, że redukuje gazy i zapobiega zakwaszeniu. Właściwości te zawdzięczamy zawartym w wawrzynie związkom działającym przeciwzapalnie, jakimi są eugenol i cyneol.

Ponadto liść laurowy działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, ułatwia wykrztuszanie i oczyszcza organizm z toksyn. Chroni również przed chorobami sercowo-naczyniowymi, takimi jak zawał serca czy udar, dzięki zawartości związków takich jak salicylany, kwas kawowy i rutyna. Liść laurowy jest również przyjacielem diabetyków, z racji tego, że pomaga regulować poziomy glukozy i cholesterolu.

Napar z czosnku i liścia laurowego

Najlepiej stosować:

– Podczas grypy i przeziębienia
– Przy stanach zapalnych
– Podczas bólów mięśni
– Profilaktycznie, w celu wzmocnienia układu odpornościowego

Jak przygotować herbatę czosnkową z wawrzynem?

Składniki:
– 2 ząbki czosnku
– 3 suszone liście laurowe
– 500 ml wody
Uwaga! Nie używaj świeżych liści laurowych.

Sposób przygotowania:

Na początek zagotuj wodę w garnuszku. W czasie, gdy będzie się podgrzewać, przygotuj czosnek – możesz go zmiażdżyć bądź posiekać. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej liście laurowe i gotuj przez trzy minuty. Następnie dodaj czosnek, przykryj napar i pozwól mu się zaparzyć. Gdy nieco ostygnie, odcedź herbatę.

Możesz dla smaku posłodzić ją miodem. Najlepiej spożywać dwie filiżanki dziennie, jedną na czczo, z rana, drugą natomiast przed położeniem się spać. Optymalny czas trwania kuracji to dwa tygodnie. Jeśli chcesz, żeby trwała dłużej, po czternastu dniach zalecana jest siedmiodniowa przerwa, po której możesz wrócić do spożywania naparu.

Przeciwskazania:

Liścia laurowego nie należy spożywać w nadmiarze, może to bowiem powodować skurcze, biegunkę, senność czy bóle głowy. Nie należy również sięgać po wawrzyn w czasie ciąży oraz przy zażywaniu niektórych leków – wówczas wymagana jest konsultacja z lekarzem. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby spożywające leki obniżające poziom cukru czy też przeciwzakrzepowe.

error: Treść zabezpieczona !!