Mąka + gotowana woda: Ułożone w stos naleśniki z patelni – tak fantastyczne i delikatne, że robię je zamiast chleba.

Doskonałe składane naleśniki z mąki i wrzącej wody. Są tak pyszne, że robię je zamiast chleba.

Składniki:

  • Mąka Gładka 700 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżka
  • Wrząca woda 500 ml

Przygotowanie:

W misce wymieszaj sypkie składniki – przesianą mąkę, sól, cukier. Zalej wrzącą wodą.

Zacznij mieszać łyżką, a następnie rękami wyrabiaj ciasto. Gdy mamy już jednolite, gładkie ciasto, przykryj je pokrywką i odstaw na 15 minut.

Ciasto podziel na dwie części, kolejnie każdą pokrój na 4 części i uformuj w bochenek. Odstaw na kilka minut pod przykryciem.

Bierzemy jedną część ciasta i rozwałkowujemy ją na posypanej mąką desce na najcieńszą możliwą – największą powierzchnię (naleśnik). W razie potrzeby dodaj mąkę.

Posmaruj masłem, oprósz mąką i zawiń w kopertę. Najpierw składamy górną i dolną część do środka – nacieramy masłem i składamy.

Teraz weź drugą część ciasta i rozwałkuj ponownie tak cienko, jak to możliwe. Na środek tego naleśnika układamy złożone ciasto i również przykrywamy ciastem, ponownie nacierając poszczególne warstwy masłem.

W ten sposób otrzymujemy 4 bochenki. Każdą zwijamy przed pieczeniem.

Przygotuj patelnię z roztopionym masłem i smaż na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Copy