Naleśniki na majonezie – lekkie, pyszne i delikatne. Lepsze od zwykłych. Przepis idealny

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na moje ulubione naleśniki, są one o wiele bardziej delikatne niż tradycyjne przyrządzane na mleku. W lodówce nie wysychają przez długi czas,  pozostają wciąż tak miękkie, jak zdjęte prosto z patelni.

Naleśniki w majonezie

Takie naleśniki można jeść z dżemem, owocami, miodem … A jeśli nie lubisz jeść ich na słodko, nie dodawaj cukru do ciasta. Możesz wtedy zjeść je nadziane np pieczarkami, mięsem mielonym, słonym twarożkiem, tym co lubisz!

SKŁADNIKI

  • 0,5 litra ciepłej wody
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj majonez, jajka, cukier, sól i cukier waniliowy za pomocą miksera lub trzepaczki.

Dodaj ciepłą wodę i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek i dodaj oleju.

Pozostaw ciasto na 20 minut.

Posmaruj patelnię olejem roślinnym, ale tylko raz – na początku smażenia postaw na średnim ogniu.

Niewielka ilość ciasta równomiernie rozprowadź na patelni.

Smaż naleśniki na gorącej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony.

Podawaj ciepłe naleśniki z dżemem, miodem lub ulubionymi owocami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!