Szybkie pączki na kefirze – bez drożdży. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Te pyszne, miękkie i bardzo puszyste pączki świetnie sprawdzą się jako deser albo zamiast śniadania. Są chrupiące i mają malinowe nadzienie, co czyni je jeszcze smaczniejszymi.

Latem postaw na świeże owoce, a zimą na te mrożone. To, ile będziesz potrzebować oleju, zależy od tego, jak dużo chcesz przygotować pączków i jakie naczynie wykorzystasz. Ważne: wyjmij pączki z garnka w momencie, gdy tylko nabiorą złotego koloru.

SKŁADNIKI:

  • 500-600 g mąki pszennej
  • 500 ml kefiru
  • 100 g malin
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszaj jajka w głębokiej misce razem z cukrem (wanilinowym i zwykłym) oraz z solą. Potem dodaj kefir i olej słonecznikowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a potem ugniataj ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk.

Ciasto rozwałkuj na roladę i pokrój na niewielki części. Każdy mały kawałek spłaszcz dłonią, a potem połóż na środku maliny i zawiń ciasto w kulkę dookoła nich.

Podgrzej w rondlu olej słonecznikowy. Pączki zanurzaj we wrzącym oleju i gotuj je w nim do momentu, aż się zrumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem.