Potrzebujemy:
Do napełniania:
Wlać kefir do głębokiej miski. Dodać sodę, sól i wymieszać łyżką.
Do masy wsypać starty ser i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać.
Zagnieść ciasto ręcznie. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka z wodą.
Dodaj sól, przykryj pokrywką i gotuj przez 10-12 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Cebulę posypać cukrem, wymieszać i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu. Ciasto przełożyć na posypany mąką stół i podzielić na 10 równych części.
Ziemniaki rozgnieść, dodać podsmażoną cebulę i wymieszać. Ciasto rozprowadzamy rękoma, na środek kładziemy nadzienie i przykrywamy ciastem. Rozgrzej olej na patelni. Dodajemy uformowane kotlety i smażymy na małym ogniu po 1 minutę z każdej strony.