Na trawienie i ból głowy. Ten przysmak chroni także przed chorobami.

Wiele osób po prostu przechodzi obok niego w sklepie i prawie nikt nie ma pojęcia, jakie jest zdrowe!

Choć wywodzi się z kuchni greckiej, zadomowiła się tu już na stałe. Ser Feta ceniony jest nie tylko ze względu na swoją wszechstronność, ale także specyficzny smak. Okazuje się, że ma to także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ser feta pełen witamin i minerałów

W naszym kraju dużą popularnością cieszy się także grecki ser feta. Do pierogów, naleśników i kanapek chętnie dodajemy także ser feta, który często jest jego kluczowym składnikiem. Uniwersalność tego greckiego produktu jest jego wielką zaletą.

Ser wyróżnia się także specyficznym smakiem, który nadaje charakter wielu potrawom, ale także składem. Zawiera m.in. cenne witaminy i minerały. Feta jest m.in. źródłem fosforu, selenu i wapnia, a także witamin z grupy B. Zawiera także bakterie probiotyczne , które wspierają odporność organizmu utrzymując zdrowie jelit.

Ponadto alfa-laktoalbumina (białko serwatkowe) zawarta w serze feta może być korzystna w zapobieganiu nowotworom. Ma także właściwości antybakteryjne, szczególnie w połączeniu z cynkiem i wapniem. Ser Feta zawiera witaminę B2 (ryboflawinę), która korzystnie wpływa na układ nerwowy, dlatego polecany jest przy bólach głowy i migrenach.

Kto nie powinien jeść sera feta?

Ser feta wytwarzany jest z mieszanki mleka owczego i koziego (około 80% do 20%), całość konserwowana jest w zalewie. Jej specyficzny, słony smak nadaje się zarówno do kuchni zimnej, jak i ciepłej. Można go stosować jako dodatek do dań mięsnych, ale także dań wegetariańskich (np. jako składnik nadzienia warzywnego czy pierogów).

Świetnie smakuje także w prostych przekąskach – na przykład z pieczywem pełnoziarnistym i oliwą z oliwek.

Niestety, pomimo walorów smakowych i zdrowotnych, ser feta nie powinien być spożywany przez każdego. Osoby, które ze względów zdrowotnych muszą maksymalnie ograniczyć sól, powinny jej zdecydowanie unikać ze względu na wysoką zawartość sodu.

Osoby uczulone na mleko krowie nie muszą się martwić, gdyż oryginalna feta go nie zawiera. Jednakże produkty typu „feta” dostępne w naszych sklepach mogą ją zawierać, dlatego warto czytać etykiety.

Czy te informacje były dla Ciebie przydatne? Udostępnij ten post swoim znajomym!

Copy
error: Treść zabezpieczona !!