Mrożone kotlety z kurczaka z serem i ziemniakami. Przygotuj dzisiaj a zjedz w późniejszym terminie. Przepis.

Mrożone kotlety z kurczaka z serem i ziemniakami – sposób przygotowania

Ten przepis jest oryginalny, ponieważ wraz ze składnikami przynosi unikalną metodę przygotowania mieszanych klopsików z mięsa, sera i ziemniaków, które można przechowywać w zamrażarce przez prawie nieograniczony czas.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 600 gr
  • ziemniaki – 500 gr
  • twardy ser – 400 gr
  • mielony czarny pieprz – 10 gr
  • sól – 10 gr
  • bułka tarta – 150 gr
  • jajka – 3 szt
  • olej roślinny – do smażenia

Przygotowanie

Pokrój piersi z kurczaka na bardzo cienkie paski ostrym nożem, pokrój je w małe kostki i umieść w głębokiej misce. To konsystencja pomiędzy mięsem mielonym a klasycznym makaronem w plastrach. Posyp mięso w misce solą i mielonym czarnym pieprzem.

Ser i obrane surowe ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i dodać do miski z mięsem. Składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotuj zamykane torebki do zamrażania, włóż do każdej kilka garści mieszanki i uformuj z nich cienkie placki, które można łatwo układać w stosy. Następnie włóż je do zamrażarki, gdzie możesz je tak przechowywać przez kilka lat.

Jeśli następnie musisz przygotować superszybki przysmak, rozetnij torebkę foliową, wyjmij z niej mięso i pokrój je na prostokątne porcje, które obtaczasz najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż każdą zawijaną porcję na małym lub średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor z obu stron.

Niech smażony sznycel odsączy się na talerzu z kilkoma warstwami ręczników papierowych i podawaj natychmiast, podczas gdy ser pięknie się rozciąga. Polecamy użyć ketchupu, tataru lub innego ulubionego zimnego sosu i ewentualnie chipsów ziemniaczanych.

Smacznego!

Copy