Jesteś ciekawy, co nauczyła mnie moja babcia – Gotować kwiaty w mleku: Ten przepis na pewno zapadnie Ci w pamięć.

Dzięki tej metodzie eliminującej różnorodne bóle, poprawienie zdrowia jest możliwe. Wiosną szczególnie popularnymi składnikami są kwiaty bzu i mleko.

Jak przyrządzić mleko z kwiatów?

Zebrane kwiaty, włóż do chłodnej wody i umyj je dokładnie. Przelej mleko do garnka i zacznij gotować na średnim ogniu stopniowo dodając kwiaty bzu i gotuj tak przez 5-10 minut.

Jeżeli nie uzbierałaś kwiatów dużo, nie martw się – do mleka kwiatowego wystarczy jedna gałązka.

Osusz kwiaty i używaj je wedle potrzeby. Mleko jest polecane szczególnie dla osób z wysokim ciśnieniem. Ma właściwości łagodzące, przeciwzapalne i detoksykujące oraz usuwa szkodliwe substancje z organizmu.

Mleko zalecane jest również dla osób, które zmagają się z egzemą czy łuszczycą. Ukoi miejsca dotknięte chorobą jeżeli położysz na nie waciki wcześniej namoczone w mleku. Pozostaw okład na 15 – 20 minut.

Postępuj tak samo, jeżeli chorujesz na inne problemy skórne, np. swędzenie czy ból, jak również reumatyzm czy ból stawów.

Herbata z kwiatem bzu ma właściwości lecznicze.

Przygotowanie jej jest proste. Wystarczy wsypać garść kwiatów do 250 ml wrzącej wody i pozostawić na 30 minut. Herbata może być pita lub stosowana do pocierania skóry.

Herbata z kwiatem bzu jest pomocna dla zdrowia. Może przyspieszyć gojenie drobnych ran skórnych, łagodzić problemy z oddychaniem, astmę i drogi oddechowe, leczyć ból gardła, reumatyzm i kojąco wpływać na skórę. Herbata działa także uspokajająco i leczniczo, co może pomóc przy bólach głowy, migrenach i biegunce, a także przyspieszyć metabolizm, co jest pomocne w diecie redukcyjnej.

Kwiaty bzu należy zbierać z czystych miejsc, unikając okolic fabryk i dróg!

error: Treść zabezpieczona !!