Imbir jest przyprawą o szerokim zastosowaniu, sprawdzi się w kuchni ale również i w medycynie naturalnej.

Korzeń imbiru jest produktem wykazującym wiele działam prozdrowotnych, dlatego warto sięgać po niego w okresie chorobowym ale również poza nim- profilaktycznie.

Dodatkowo, regularne spożywanie mikstury, której składnikiem jest imbir może wspomóc proces odchudzania.  Aby wzmocnić swoją odporność, ale również jeżeli chcesz spalić nadmiar tkanki tłuszczowej, a przy tym zgubić kilka nadprogramowych kilogramów i uzyskać wymarzoną figurę warto przyrządzić tę miksturę:

Składniki: 

  • cytryna- 1 sztuka,
  • korzeń imbiru- 300-350 gramów,
  • miód- 150-200 gramów.

Przygotowanie:

Korzeń imbiru należy obrać, a następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Następnie cytrynę obrać, usunąć pestki i również drobno posiekać. Wszystkie składniki należy rozdrobnić blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Do tak powstałej papki dodajemy miód i porządnie mieszamy. Przygotowaną miksturę przelać do szklanej butelki bądź pojemnika, porządnie zamknąć i przechowywać w lodówce.  Tak powstały sok powinno się spożywać każdego dnia. Jeżeli jednak tak powstała mikstura nie smakuje Ci, możesz dodać do niej więcej miodu bądź pić z herbatą.

Przyjmując imbir należy pamiętać o zachowaniu ostrożności, ponieważ jest on odradzany osobom z problemem wrzodów żołądka czy innymi tego typu schorzeniami.

Stosując te mieszankę trzeba pamiętać o zdrowym odżywianiu i kontrolowaniu kaloryczności produktów, które spożywamy.

Copy