Dlaczego nie jeść prostego dania przez cały tydzień – Po prostu ułóż na blasze do pieczenia.

Unikalne potrawy na przyjęcie dla gości – pieczeń z aromatycznym sosem i ziemniakami. Wartościowe, smaczne i apetyczne, podawane z doskonałą sałatką. Odkryj to wyborne mięso o ujmujących smaku i zapachu dla Twoich gości!

Elementy na posiłek:

  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 kg schabu
  • 800 g – 1 kg ziemniaków
  • (1/2) czerwona cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g sera
  • 2 pomidory

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 250 g jogurtu
  • 3-4 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej

Sałatka:

  • Mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Mieszanka sałat/szpinak
  • Awokado
  • 3 ogórki
  • Sól (2 łyżeczki lub według uznania)

Procedura przyrządzenia:

Dokładnie umyj mięso, wysusz i pokrój.

Wyłóż mięso na blachę, dodaj sól, cebulę, mielony czarny pieprz.

Skrop oliwą, połącz i rozłóż na blasze. Obierz ziemniaki, pokrój i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Połóż mięso na ziemniakach.

Potrzyj ser i posyp ziemniaki. W miseczce połącz musztardę, majonez, jogurt.

Ziemniaki polej sosem oraz przykryj blachę folią aluminiową.

Nastaw piekarnik na 210-220°C. Piecz przez 60-70 minut. Sałatkę przygotuj, krojąc wszystkie składniki i mieszając je.

Wszystkie elementy sosu dokładnie połącz.

Do sałatki dodaj sos i wymieszaj. Wyjmij mięso z piekarnika.

Piec dalej przez 20-30 minut w temperaturze 210 stopni bez przykrycia. Podawaj gotowe mięso w towarzystwie ziemniaków i sałatki.

Apetycznego obiadu!

error: Treść zabezpieczona !!